Naravna zaščita pred sončnimi žarki
20 julija, 2017
Show all

Rastlinjak v obliki kupole

rastlinjak v obliki kupole

POSEBNOSTI RASTLINJAKA

Oblika

To je najbolj energetsko učinkovita konstrukcija, ker lahko obdaja največ volumna z najmanjšo površino. Rastlinjak v obliki kupole ima to prednost, da je zunanji del iz več trikotnih ploskev, ki so pod različnimi koti. Idealni kot zunanjih ploskev je tak, da sonce sveti pod kotom 90 stopinj. Rastlinjak je zaradi svoje oblike vedno obrnjen proti soncu, ki daje enakomerno toploto od sončnega vzhoda do sončnega zahoda. Prav tako zaradi zunanje oblike lahko geodetska kupola absorbira solarno energijo v vseh sezonah.

Geodetske kupole so najbolj učinkoviti prostori za segrevanje. Ker je oblika rastlinjaka v notranjosti v bistvu krogla, se zrak tekoče premika po vsem prostoru. Topel zrak se dviga v centru kupole,  ki je lahko segret s sončno energijo ali pa z drugim virom toplote, in se spušča ob stenah v obliki gibanja vrtinca.  Ogrevanje in izolacija sta zelo pomembni temi, o katerih se te dni razpravlja pri moderni gradnji, in predstavljata tudi največji strošek pri načrtovanju gradnje hiš. Večina prostorov je skrajno neučinkovitih pri ogrevanju zaradi oblike prostorov, kot so zaboji in kvadrati. Zrak rad kroži in se pretaka.

Ker je konstrukcija iz trikotnikov, lahko prenese težko breme snega in močan veter. Močna struktura prav tako odpravlja potrebo po betonskih temeljih, ki jih zahteva veliko modelov rastlinjakov na trgu, s čimer se zmanjšajo skupni stroški in enostavnost namestitve.

Izolacija severnega zidu

Rastlinjaku pomaga ohranjati udobno temperaturo v dolgih zimskih nočeh in enakomerno odbija svetlobo na rastline za maksimalno rast. Zagotavlja senco poleti in v kombinaciji z vodnim rezervoarjem, ki je nameščen pod to izolirano steno, preprečuje pregrevanje. Je edinstvena funkcija rastlinjaka te oblike.

Zračne odprtine

Rastlinjak ima zgornji in spodnji zračniki se s pomočjo sončnih celic avtomatsko odpirajo in zapirajo na nastavljeno temperaturo. Vroč zrak uhaja iz vrha rastlinjaka, hladen zrak pa prihaja v rastlinjak skozi spodnji zračnik in ustvarja učinek “dimnik”, ki preprečuje pregrevanje.

Izolirana temeljna lesena stena

Kupola je nameščena na 60 cm visoki temeljni leseni steni, ki rastlinjak dvigne nad doseg snega in poveča njegovo višino. Vrtnarjenje z visokimi gredami, pa je med drugim tudi preprosto in boljše za vaš hrbet. V naših rastlinjakih je temeljna stena izolirana, da preprečimo, da bi zemlja v visokih gredah izgubila toploto v hladnem zimskem času.

GOJENJE SKOZI CELO LETO

Končni potrošnik lahko v rastlinjaku goji zelenjavo skozi celo leto. Rastlinjak ima dve sezoni: vročo in hladno. V poletnih mesecih lahko vzgaja vse rastline, ki imajo rade vročino: paradižnik, paprika, jajčevci, bučke, kumare, buče, itd. V zimskem času pa rastline, ki uspevajo v hladnem podnebju: solate, špinačo, blitvo, grah, peso, ohrovt, zelje, por, čebulo in veliko druge zelenjave in zelišč. V hudem mrazu se rast upočasni ali celo ustavi, kajti kupola lahko zamrzne, ampak takoj, ko posije sonce, se rast spet nadaljuje! Edinstvena kombinacija posebnosti rastlinjaka v obliki kupole omogoča celoletno proizvodnjo sveže zelenjave, sadja in cvetja.

Cene in naročila na tej povezavi: http://www.zelenozdravje.si/kupolasti-rastlinjaki

7 Comments

 1. Sara Li pravi:

  a je mozno priti ta lep rastlinjak tudi kam pogledat? (bi rada sama
  zgradila enega) hvala za super opis!

 2. tone dezan pravi:

  Kak pa je cena in kdo ga pripelje na naslov?

 3. Metka Jarc pravi:

  Zanima me cena
  Hvala

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.