Obrazne maske
Obrazne maske za hladnejše dni
15 februarja, 2016
Kaj je kuperoza?
18 februarja, 2016
Show all

Kaj je Rozacea?

Rozacea

Rozacea je vnetje kože na obrazu, predvsem tretjine obraza. Je zelo pogosta kožna bolezen, ki običajno prizadene odrasle ljudi v srednjih letih, bolezen se začne v tretjem oz. četrtem desetletju in se v celoti razvije med 40. in 50. letom starosti. Prvi znaki v obliki dolgotrajnih in ponavljajočih se rdečin se lahko pojavijo tudi že pred 20. letom starosti. Praviloma poteka v fazah in kronični obliki.

Simptomi rozacee so lahko različni, od blage rdečice na licih do videza hude aknavosti po celem obrazu, tako se kaže rozacea v različnih oblikah. Prav tako raznolik je njen potek. Bolezen lahko v neki fazi počiva ali pa izraža posamezne simptome, ki se kažejo glede na stopnjo razvitosti bolezni v obliki trajne rdečice in tvorbe žilic. Povzroča rdečico na čelu, nosu, licih in bradi, možna je pojava majhnih bulic na predelu že nastale rdečice, pekoč in boleč občutek v očeh.

Faza 1:

V prvo fazo spada stanje kuperoze, kar pomeni, da je trajna, zabrisana omejena rdečica na obrazu s številnim razširjenimi žilicami, malo vnetih bunčic, redko pride do edemov, možna je tudi hrapavost kože z luščenjem, pogost je tudi pekoč občutek na koži.

Faza 2:

V drugi fazi lahko pride do vnetja v obliči bunčic in gnojnih mehurčkov ter blazinastih nalaganj oziroma edemov, predvsem na bradi in licih. Tovrstno obolenje je pogosto razširjeno med starejšimi ženskami.

Faza 3:

Pri tej fazi se soočamo z vnetimi vozlišči ali celo turi, najdemo jih skoraj izključno pri moških. Eden izmed najbolj znanih pojavov je rinofim, ali bolj znano kot »krompirjasti nos«.

KAJ POVZROČA ROZACEO?

Povzročitelj rozacea strokovnjakom ni popolnoma znan, vedo pa, da obstaja povzročitelj, ki kožo razdraži do te mere, da se situacija s časoma slabša, zdi pa se, da rozacea ni okužba, ki bi jo povzročile bakterije. Lahko je tudi dedna. Pogosto zažari, ko nekaj povzroči širitev krvnih žil, ki povzročajo rdečico, to so:

  • telovadba,
  • sonce,
  • izpostavljenost vetru,
  • vročina,
  • stres,
  • začinjena hrana,
  • alkohol,
  • savne,
  • vroče kopeli,
  • nihanje temparature.

Znano je, da rozacea ni posledica zlorabe alkohola, vendar pa lahko pri ljudeh, ki uživajo alkohol povzroči simptome, ki situacijo le še poslabšajo.

KAKŠNI SO SIMPTOMI?

Ljudje z rozaceo imajo lahko pordel, rdeč obraz s suho in občutljivo kožo, ki daje pekoč in skeleč občutek, izbruhnejo lahko mozoljčki ali akne in majhne bulice, koža postane bolj groba in debelejša, z luknjasto teksturo. Suhe, rdeče in razdražene oči. V redkih primerih lahko rozacea povzroči trajne posledice, kot so odebelitev kože voskastega videza in izgubo vida – toda v večini primerov rozacea ne napreduje do te mere.

KAKO SI POMAGATI?

Kuperoza in rozacea sta bolezensko stanje kože, katere se je možno izogniti, zato razbremenite telo in ponudite svoji koži nego z bogatimi učinkovinami in ji povrnite zdrav videz.

Z uživanjem Ginka v prahu lahko dosežete, da v telo povečate vnos mineralov, vitaminov in kisika – s katerim se povečuje mikrocirkulacija. Slaba mikrocirkulacija je namreč eden izmed razlogov za nastanek kuperoze in rozacee. Zavira vnetje in deluje blagodejno, okrepi stene kapilar, kar lahko zmanjša pordelost na koži, zagotavlja vlago ter pomirjajo kožo.

Ginko ohranja kožo svežo in zdravo, ter jo izjemno neguje. Ker je obogaten z vitaminom E preprečuje težave s kožo. Ekskrakt Ginka povečuje cirkulacijo krvi po telesu, s čim dodatno povečuje pretok kisika in hranilnih snovi skozi celotno telo, kar pomeni, da je pri ohranjanju zdravega in vitalnega načina življenja boljša prekrvavitev bistvenega pomena za vas in vaše zdravje. Izvlečki iz listov Ginka imajo protivnetno funkcijo, kar pomaga zmanjšati pojav aken, rozaceo, kuperozo in ekceme.

GINKO BILOBO V PRAHU lahko zaužijete oralno do 2 čajni žlički na dan (vmešajte v smoothie, ali kakršenkoli drugi napitek), lahko pa ga uporabite v negovalni kozmetični namen.

RECEPT ZA MASKO z Ginkom za lajšanje težav pri Kuperozi in Rozacei.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja